Contemporary yet homely

richmond-road-03

Building of Townscape Merit, Conservation area

This Twickenham project involved the complete refurbishment and conversion of a pretty, semi-detached 19th-century worker’s cottage. Our clients wanted to respect the historic nature of the building while creating a contemporary living space to display their art. The final design used engineered oak flooring together with a large-scale pitched roof light and rear steel casement doors, reminiscent of Victorian glass houses

Although the property was subject to Article 4 direction, it was small and unsuitable as a modern family home. After a period of negotiations with local planning and conservation officers, we produced a design that satisfied all parties and complied with building regulations.

The main addition was new light and airy kitchen extension opening on to the garden. The modern, minimal kitchen, which closes away when not being used, contrasts with the exposed natural brick and metal windows, the overall effect being homely, yet contemporary. We also partially excavated the existing coal-hole to create a basement utility and storeroom. The bathrooms and bedrooms were upgraded, services renewed and the house redecorated throughout.

Richmond-Road-08

richmond-road-01 richmond-road-04 richmond-road-06

Back to Residential projects